Naar boven

Caravan kopen - Waar moet ik op letten?

Door TEUN - 01 oktober 2016 -


De Kampeer & Caravan Jaarbeurs is vandaag begonnen. Dit jaar vindt de beurs, wederom in de Jaarbeurs te Utrecht, plaats van woensdag 12 tot en met zondag 16 oktober.

Veel mensen oriënteren zich op de KCJ op het aanschaffen van een nieuwe caravan. Om te voorkomen dat u tijdens de beurs de bomen door het bos niet meer ziet, lichten we hier uit waar op te letten tijdens de oriëntatie van een nieuwe caravan

Indeling van een caravan

Er is een grote verscheidenheid aan indelingen binnen de bestaande caravanmerken en modellen. Maar wat past nu het beste bij uw gezinssamenstelling? Laat u daarbij niet direct leiden door nieuwe en gebruikte caravans maar door de indelingen en zoek op die manier naar uw favoriete en meest praktische caravan indeling.

Overigens is de manier hoe u vakantie houdt van invloed op de keuze van een indeling. Rijdt u met de caravan een paar weken paar jaar door Europa of is het de bedoeling dat de caravan op een vaste standplaats komt te staan op uw favoriete camping.

Voorzieningen

Na het bepalen van de indeling kunnen de voorzieningen in en aan de caravan mede bepalend zijn.

Met voorzieningen moet u denken aan attributen of een bepaalde vormgeving die onderdeel zijn van, of zijn toegevoegd aan, de caravan. Deze voorzieningen kunnen opgesplitst worden in comfort, functionaliteit en ruimte.

Comfort

Daar waar vandaag de dag veel voorzieningen op het gebied van comfort in de caravan standaard zijn inbegrepen, zo was dat vroeger niet. Denk daarbij aan een ingebouwd chemisch toilet en sanitaire voorzieningen zoals een boiler en een koelkast. Maar ook sfeerverlichting en een bed met lattenbodem.

De ene caravan heeft echter een uitgebreider pakket aan voorzieningen op het gebied van comfort dan de ander. Of dit nu standaard is inbegrepen in de caravan of optioneel toegevoegd kan worden.

Functionaliteit

Airco’s, vloerverwarming, TV & satteliet, radio en caravan movers. Zo maar een selectie functionaliteiten die kunnen behoren bij de caravan.

Op dit gebied is het moment van gebruik van de caravan en de hoeveelheid van het gebruik bepalend. Maar ook de mate van mobiliteit en flexibiliteit op locatie. Denk in dit geval aan een caravan mover.

Zo zijn ook daglichtpanelen een veel voorkomende (optionele) accessoire.

Ook hier is het weer van belang om je af te vragen welke functionaliteiten voor u van (groot) belang zijn of zelfs essentieel.

Ruimte

De meest uit het oog springende (soms letterlijke) voorziening van een caravan is de ruimte. De ruimte van een caravan heeft op vele facetten invloed. Ruimte heeft invloed op comfort en functionaliteit, maar ook op de indeling. Voor anderen is het gebruiksgemak van het vervoeren van een caravan van belang (dus juist niet te groot). Of het type auto en het gewicht spelen een rol.

Budget

Onze kampeerbedrijven brengen u uiteraard op de hoogte van de kosten die gemoeid zijn met de aanschaf van een caravan, zoals de afleverkosten en optionele accessoire. Echter heeft u als toekomstig caravan bezitter ook te maken met kosten die behoren buiten de koop van de caravan. Denk hierbij aan onderhoud en stalling. Neem dit mee in uw overweging.

Rijbewijs & veiligheid

Afgelopen jaren zijn de regels t.a.v. het rijbewijs diverse malen veranderd dan wel aangepast. De meest recente informatie vindt u kort gebundeld in het  schema hiernaast.

Sinds enige tijd wordt een rijbewijs standaard alleen als B-rijbewijs uitgegeven. Waar vroeger standaard een B-E-rijbewijs werd uitgegeven.

Het verschil tussen deze twee heeft invloed op de caravan waar u mee de weg op mag.

Daarnaast speelt ook de auto die de caravan trekt een belangrijke rol. Elke auto heeft namelijk een bepaald trek vermogen + technische specificatie die bepalen hoeveel gewicht deze auto kan trekken. Dit staat vermeld op het kentekenbewijs van de auto.

Maximum te trekken indien aanhangwagen:
Ongeremd:                745 kg.
Geremd:                    1400 kg.

Ook een caravan heeft een eigen kenteken bewijs. Mocht u overwegen een caravan particulier aan te willen schaffen, dan hoort daar vanaf 750 kg een kenteken bij.

De gegevens op een kenteken zijn simpele voorschriften en bepalingen, bij overtreding,  bijvoorbeeld overbelading, zijn deze strafbaar. Maar uiteindelijk dient dit alles maar 1 doel en dat is uw veiligheid en die van de mede weggebruikers. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op de website van de RDW.

De aankoop


Na alle afwegingen bent u tot een besluit gekomen. De erkende caravan dealer heeft u vanzelfsprekend in alles goed voorgelicht en geholpen bij de keuze. De meeste bedrijven maken bij de aankoop gebruik van een Bovag Koopovereenkomst. Zorg ervoor dat alle kosten en vermelde bedragen op de overeenkomst helemaal duidelijk zijn voor u.

Aflevering

Plan, in samenspraak met de dealer, de aflevering op de goede manier. Vraag de dealer bij de aflevering alles ter degen en goed uit te leggen en voor te doen.  Zorg dat u na aflevering voldoende tijd heeft om uw nieuwe aankoop goed te leren kennen. Wij adviseren, indien dit tot de mogelijkheden behoort, om de caravan te leren kennen door bijvoorbeeld eerst eens een weekend weg te gaan alvorens langer op vakantie te gaan.

Veel plezier met de oriëntatie op uw nieuwe caravan!