Naar boven

Het voordeel van een lithium-ion accu voor uw caravanmover

Door TEUN - 13 januari 2019
Waarom overstappen op lithium-ion?
Een lithium-ion accu is vele malen gebruiksvriendelijker (onderhoudsvrij) en véél lichter in gewicht. Een enorm voordeel voor de caravankampeerder, want dan houdt u laadvermogen over voor uw overige kampeerspullen.

Lithium-ion accu’s hebben altijd maximaal vermogen en zijn krachtiger en veiliger (geen lekkende gassen) dan loodaccu’s. Een lithium-ion accu gaat gemiddeld 3 tot 4 keer zo lang mee, tot wel 1500/2000 laadcycli. Na hun levensduur zijn ze volledig recyclebaar.Maar wat is lithium-ion?

Loodzuurbatterijen zijn een mengsel van loden platen en zwavelzuur en bestaan al sinds 1859. Men heeft het product anderhalve eeuw weten te benutten,  Inmiddels zijn er oplossingen voor de nadelen van deze batterij. Eén daarvan is al weer ruim 35 jaar de Lithium-ion batterijen commercieel gebruik sinds 1980.De lithium techniek is uitgegroeid tot een bewezen techniek voor toepassing in kleine elektronica zoals laptops en draadloze instrumenten en heeft grotendeels NiCad (nikkel-cadmium) verdrongen van de markt dankzij zijn vele voordelen.

De lithium techniek is de afgelopen jaren ook negatief in het nieuws geweest door een aantal gevallen waarbij de veiligheid van Lithium-ion cellen ter sprake is gekomen. De meest gebruikte Lithium-ion batterij is de Lithium-Cobalt-oxide (LiCoO2) variant, welke gevoelig is voor oververhitting indien de batterij per ongeluk wordt overbeladen. Dit kan leiden tot zelfontbranding en een lithium brand heet en snel wat grote gevolgen kan hebben.

LiFePO4 Lithium Ijzerfosfaat cellen
Het voorgaande is ook de reden dat voor zwaardere toepassingen zelden lithium werd gebruikt. In 1996 is er echter een nieuwe lithium chemie ontwikkeld, Lithium ijzer fosfaat (LiFePO4 of LFP). De LiFePO4 cellen hebben een lagere energiedichtheid en zijn vele malen veiliger dan LiCoO2 cellen. Als we gaan kijken naar de voordelen van LiFePO4 is er eigenlijk geen reden meer om een andere accutechniek te kiezen. 

Lithium-ion voor uw caravanmover in combinatie met mobiele app
Sommige lithium-ion accu’s zijn zelfs speciaal ontworpen accu’s voor gebruik in combinatie met een caravanmover en hebben andere eigenschappen dan een gewone lithium-ion accu. Voor meer gemak is het bij diverse lithium-ion accu’s inmiddels mogelijk om met een speciale bluetooth app op de mobiele telefoon de status en gezondheid van de accu af te lezen. Een voorbeeld van een Lithium-Ion accu die speciaal is ontworpen voor gebruik met een caravanmover in combinatie met een mobiele app zijn de PowerXtreme X10 en X20 van het merk Emergoplus.

Voor meer gemak is het bij diverse lithium-ion accu’s inmiddels mogelijk om met een speciale bluetooth app op de mobiele telefoon de status en gezondheid van de accu af te lezen.
 Vergelijk onze selectie lithium-ion accu's
 Bekijken