Naar boven

Internet en TV op de camping

Door TEUN - 14 december 2022
Internet en TV op de camping
Internet en TV zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook op reis wilt u een snelle, veilige en stabiele internet- en TV-verbinding. Hierbij wilt u natuurlijk niet afhankelijk zijn van een zwak WiFi signaal van de camping of een slecht bereik van mobiel netwerk of antenne. In deze blog zullen wij u informeren over de vele oplossingen voor goed internet en/of TV onderweg.


Statiefschotels

Satellietantennes zijn van oudsher de bekendste manier om tv in je caravan of camper te krijgen. De Antenne maakt connectie met een sateliet (in europa de Astra 3) doormiddel van een grote schotel en LNB (ontvangstkop). Een groot voordeel van statiefschotels is dat je ze overal rondom de camper/caravan kan plaatsen zodat het signaal niet belemmerd zal worden door bijvoorbeeld een boom. Satellietantennes zijn verkrijgbaar in 2 verschillende soorten: handmatig en volautomatisch. Hieronder zullen wij kort toelichten wat het verschil is tussen deze systemen. 

Handmatig:
Deze schotels dienen zoals de naam al zegt handmatig te moeten worden uitgericht naar de juiste sateliet. Eerst moet de schotel waterpas worden gezet daarna kan deze worden uitgericht naar de sateliet. Deze staat voor europa op 156,5 graden ten opzichte van het noorden (Astra 3). Hierna kan de signaalsterkte via de tv worden afgelezen en kan de schotel juist worden gekanteld. Dit type heeft als voordeel dat ze vaak een stuk goedkoper zijn en licht. Nadeel is echter dat het aardig wat tijd kan kosten om deze juist te positioneren (vaak tussen de 30 en 40 min), dit nadeel is echter verwaaloosbaar als u voor lange tijd op de camping zal gaan staan.

Volautomatisch:
Deze schotels hebben als groot voordeel dat ze het uitrichtwerk volledig zelf doen. Met een druk op de knop gaan ze zelf op zoek naar de juiste sateliet en een optimale verbinding. Hierdoor kan er binnen enkele minuten met scherp beeld al tv gekeken worden. Deze schotels zijn doormiddel van het statief makkelijk te verplaatsen rondom uw caravan/camper. 

Bekijk hier statiefschotels

 
Dakschotels

Deze schotels zijn er in 3 varianten net zoals de statiefschotels. De statiefschotels hebben echter als groter nadeel dat deze opbergruimte in de caravan/camper inneemt. Doormiddel van de dakmontage hoeft u zich hierdoor niet bezig te houden met ruimtebesparing. Echter is er wel een nadeel bij dakschotels, deze kunnen worden belemmerd door de omgeving (denk aan bomen, bosjes, etc.). Hieronder zal in het kort de aspecten van de varianten worden uitgelegd die toepasbaar zijn op specifiek dakschotels (voor meer info over deze technieken zie het het stuk hierboven):

Handmatig:
Deze dakschotel is een stuk goedkoper dan de andere varianten. Echter is er wel een groot nadeel, hij moet zelf worden uitgericht. Bij een deel van de dakschotels kan dit van binnenuit de caravan/camper worden gedaan doormiddel van een draaistang die uit het dak komt. Nadeel is dat dit erg veel tijd vergt en hierdoor niet snel tv gekeken kan worden.

Halfautomatisch:
Deze schotels hebben als voordeel dat ze niet handmatig met een slinger verticaal hoeven te worden gedraaid. Daarentegen moet wel handmatig de schotel gekanteld worden naar de juiste sateliet.

Volautomatisch:
De schotel is het meest gemakkelijk in gebruik. Doormiddel van een druk op de knop of zelfs via een app zal deze schotels automatisch uitrichten naar de juiste sateliet zodat u in een paar minuten kan genieten van televisie met sterk signaal. 

(kijk voor extra algemene info over deze technieken bij de statiefschotels)

Bekijk hier dakschotels


Internet 3G/4G

Naast een televisie signaal op de camping is het ook erg prettig om een goed werkend wifi-signaal te hebben op uw vakantie. Dit kan doormiddel van de Travelvision 4G wifi-connect. Deze ontvanger zorgt voor een stabiel internet netwerk tot wel 10 apparaten tegelijk. Deze ontvanger werkt als een versterker voor bestaande netwerken. Er kan verbinding worden gemaakt met netwerken op 2 verschillende manieren:

Bestaand wifi-netwerk:
Op veel campings is er tegenwoordig wifi beschikbaar. Echter, zijn deze vaak erg instabiel, traag en/of kunnen maar een apparaat tegelijk laten verbinden. De wifi-connect haalt deze problemen weg door zelf te verbinden met dit netwerk. Als de wifi-connect is verbonden met het wifi-netwerk van de camping zal deze versterkt worden en kunnen er in tegenstelling tot eerst geen 1 maar tot 10 apparaten tegelijk verbonden zijn.

Simkaart:
Is er geen wifi beschikbaar maar wel een data netwerk (3G/4G)? Dan kan de Wifi-connect ook hier verbinding mee maken. Stop een simkaart in Wifi-connect en er zal verbinding worden gemaakt met 1 tot 2 zendmasten voor een stabiele verbinding. Deze verbinding wordt dan opnieuw versterkt en er kan op 1 simkaart meerdere apparaten verbonden worden. Let op! in het buitenland is het gerbruik van data via een simkaart vaak iets trager als in Nederland en ligt het verbruik ook wat hoger, hierdoor kunnen de kosten van het sim-abbonnement snel oplopen.
Mocht u toch overal internet willen zonder hoge kosten? Lees dan hieronder over de IPTV.

Bekijk hier de internetopties

 
Het beste van beide: TV en Internet in 1!

TV kijken via internet wordt steeds populairder. Het voordeel hiervan is dat je op de camping maar een apparaat nodig hebt voor het gebruik van beide. Leider hierin is de Travelvision Mobiel IPTV. Deze geeft een HD beeldkwaliteit en een stabiel internet netwerk. De techniek die hierin zit werkt hetzelfde als bij de Wifi-Connect, de ontvangers zoeken de dichtsbijzijnde zendmast en/of wifi netwerk, versterken deze maar de IPTV maakt hier ook een tv signaal van via coax. Wat echter een enorm voordeel is t.o.v tv via internet over je telefoon simkaart is dat de IPTV een stuk minder data verbruikt tijdens het tv kijken. Bij een standaard abbonement verbruik je ongeveer 3GB per uur. Het bijgesloten abbonement bij de IPTV is er een verbruik van maar 0,6GB per uur. U kunt hierdoor een stuk voordeliger tv kijken en zelfs in HD-kwaliteit. Naast het tv kijken kan de IPTV ook nog als router worden benut tot wel 10 apparaten. Kortom, de IPTV is de ideale oplossing voor tv en internet op de camping. 

Bekijk hier de travelvision IPTV 

Voor meer info over het bijgesloten abbonnement voor de IPTV, bekijk hieronder de brochure.

Bekijk hier de brochure van de IPTV
 

 
TV's en receiver's

Naast een goed tv-signaal is er nog een aantal andere zaken belangrijk, waaronder natuurlijk de tv zelf en een receiver. Er zijn veel verschillende tv's mogelijk in uw camper/caravan. Het belangrijkste verschil onder de tv's zit in het verbruik. Een standaard tv verbuikt al gauw erg veel stroom en op de camping is dit natuurlijk niet gewenst aangezien dit hier maar beperkt is. Daarom zijn er van verscheiden merken speciale televisies die werken op 12v/lage voltages. Naast een televisie is er ook een receiver nodig om beeld te kunnen krijgen, u weet wel dat kastje onder de tv van uw provider. Deze receivers zitten tussen uw coax (sateliet) verbinding en de televisie. Bij de meeste receivers moet er een kaart van Canal Digitaal worden geplaatst om de ontvangen zenders van de sateliet ook te kunnen bekijken (bij de IPTV is dit niet nodig). Ook zijn er televisies waar de receiver ingebouwd zit. Hierdoor hoeft er niet een apart plankje of plekje te worden gemaakt voor de receiver. De Canal digitaal kaart kan hier rechtstreeks in de tv worden gedaan. 

Bekijk hier de receiver

Bekijk hier de tv's