Naar boven

TV kijken op vakantie met een satellietschotel

14 februari 2020 -
TV kijken op vakantie in HD kwaliteit

Met de huidige satellietsystemen is het heel goed mogelijk om tijdens uw vakantie in HD kwaliteit tv te kijken. Voor de mobiele recreatie worden meestal 2 verschillende systemen gebruikt. Een losse schotel op een statief of een vaste schotel gemonteerd op uw voertuig. Voor beide systemen kan men tegenwoordig kiezen voor handmatig of volautomatisch zoeken. Als u niet over veel kennis van de systemen beschikt is het beter om een volautomatisch systeem te nemen, gezien handmatig vaak zoeken naar een speld in een hooiberg is. Dit komt doordat de satelliet op een enorme afstand van de aarde staat en iedere millimeter in het uitrichten soms wel honderden meters naast de satelliet betekent.

Bekijk satellietschotels en -ontvangers in de webshop
 


Afmetingen en modellen

Schotelantennes worden in diverse afmetingen en modellen geleverd. Hoe groter de schotel, hoe beter het bereik in Europa voor u is. In Nederland kunt u bijvoorbeeld met een 60 cm model ontvangst hebben, terwijl dit soms al moeizaam is met een 85 cm model in zuid-Spanje. Ook is het noodzakelijk dat de schotelantenne vrij zicht heeft op de satelliet. Bomen, struiken, gebouwen of andere obstakels kunnen het ontvangst beïnvloeden. Ook heeft de stand van de LNB, in de volksmond  “schotelkop” genoemd, invloed op het ontvangst. Dit komt met name door de oost-west situatie in Europa ten opzichte van de satelliet. Veel mensen geven de voorkeur aan het opbouwen van een schotel op de caravan of camper. Een andere mogelijkheid is om voor een losse schotel te kiezen. Het voordeel hierbij is dat de schotel op een gewenste plek bij de caravan of camper geplaatst kan worden met het optimale bereik, waarbij de caravan/camper wel in de schaduw kan staan. Een voorbeeld van een losse satellietschotel is de travel vision r7 flat en een voorbeeld van een opgebouwde satellietschotel is de Teleco Flatsat Skew Easy BT SMART.

De voornaamste merken bij TEUN op het gebied van satellietschotels zijn TravelVision en Teleco. Beide merken hebben hoogwaardige kwaliteit schotels én het is optioneel mogelijk om software en hardware te bedienen via een app.

Er zijn echter ook ideale startersets op het gebied van satellietschotels, zoals de Travelsat recreatie-set van Triax

TEUN Techniek Gids
 

Providers

Wij Nederlanders maken voornamelijk gebruik van 2 providers, genoemd Canal-Digitaal en Joyne.
Beide providers berekenen een tarief aan u om toegang te krijgen tot de zenders. Het versleuteld signaal wordt dan uiteindelijk vrij gegeven via uw chipkaart of CI-module ( Common Interface). Canal-Digitaal zendt de Nederlandse zenders uit via de Astra 3 satelliet in HD kwaliteit. Deze satelliet bevindt zich op 23,5 graden oost. Het bereik van deze satelliet is beperkt van circa half Scandinavië tot ruimschoots halverwege Spanje, Italië en de Balkan met een 85 cm model. Tevens wordt er standaard door Canal-Digitaal een zeer complete zenderlijst aangeboden voor 4 satellieten, met name Astra 1 (19 graden oost), Astra 2 ( 28 graden oost), Astra 3 ( 23,5 graden oost) en Hotbird ( 13 graden oost) waardoor u een enorm zenderaanbod aangeboden krijgt.

Houdt er wel rekening mee dat indien u via een andere satelliet wilt kijken, de schotel ook zal moeten draaien naar deze satelliet. Joyne zendt uit via de Eutelsat 9 (9 graden oost) satelliet. Deze heeft een sterker signaal, waardoor het bereik met een kleinere schotel beter is. Met een 85 cm model kunt u zelfs in Noord-Marokko en West-Turkije genieten van de Nederlandse zenders. Joyne biedt u uitsluitend een pakket van Nederlandse zenders aan via de Eutelsat 9 satelliet.
Tevens kunt u bij beide providers genieten van de Nederlandse radio zenders. Hoe leuk is het om in Italië op vakantie gewoon 's ochtends het onbijtnieuws op RTL4 te kijken en daarna verder te luisteren naar uw favoriete radiozender.


Systeem compleet maken

Om het systeem compleet te maken heeft u uiteindelijk 3 componenten nodig. Een schotelantenne buiten, een receiver (ook wel decoder of ontvanger genoemd) en een tv om uiteindelijk naar te kijken. De laatste 2 componenten worden tegenwoordig ook wel in één geleverd. Dit is dan een tv met ingebouwde receiver. Deze heeft een CI-slot waar dan de module direct in past. Om de zenderlijsten te laden in de ontvanger maakt men gebruik van een fastscan systeem. De nieuwste modellen kennen voor beide providers dit systeem. Indien u een ouder model heeft zullen de transponders, met name voor Joyne, handmatig geladen moeten worden.

Indien u de systemen op 12-volt wilt gebruiken is het raadzaam om de volautomatische schotelsystemen aan te laten sluiten met een D+ signaal. Dit is voor de veiligheid, zodat wanneer u het voertuig start, het schotelsysteem automatisch inklapt. Verder is het van belang dat uw tv en/of receiver is voorzien van een spanningsafvlakker, zodat er geen schade opgelopen kan worden tijdens het laden van uw boordaccusysteem. De spanning is dan altijd hoger dan 12 volt. Zeker bij de campers is dit erg belangrijk. Vergeet niet dat zelfs de spanning door een zonnepaneel al aardig boven de 12 volt kan komen.

Indien u de systemen op 12-volt wilt gebruiken is het raadzaam om de volautomatische schotelsystemen aan te laten sluiten met een D+ signaal. Dit is voor de veiligheid, zodat wanneer u het voertuig start, het schotelsysteem automatisch inklapt.  


Updates

Bekende merken binnen TEUN voor deze schotelsystemen zijn onder andere Teleco, Telesat, Travelvision, Oyster (Vision), Denson, SAB, Nikkei en Solara.

Ongeacht het merk zal er soms een update plaats moeten vinden om uw systeem actueel te houden. Dit wordt bepaald door de providers of de beheerders van de satellieten, uw dealer heeft hier geen invloed op. Meestal is het wel raadzaam om hiervoor informatie bij uw dealer op te vragen. De manier van updaten verschilt van systeem tot systeem. De laatste nieuwe systemen van de bekende merken werken met een app, wat het al een stuk eenvoudiger maakt.

Afspraak maken? Bekijk de Store Locator