Naar boven

Wat voor soorten koelboxen zijn er?

Door TEUN - 16 november 2022
Welke koelbox is ideaal voor u?

Op de camping maar ook daarbuiten kan een koelbox erg handig zijn om je eten gekoeld en vers mee te nemen. Er zijn veel verschillende technieken die worden gebruikt voor het koelen van je producten. Echter, het kiezen van een geschikte koelbox kan soms wat lastig zijn. Daarom zullen wij u in deze blog meenemen in de verschillende koeltechnieken en welke het meest geschikt zal zijn voor u. Let Op! De technieken zullen worden voornamelijk besproken aan de hand van Mestic koelboxen, informeer bij uw winkel of deze technieken ook bij hun beschikbaar zijn.

 
Passief

Deze techniek is de meest voorkomende onder de koelboxen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zijwanden die de koude lucht blijven vasthouden. Dit gebeurd in combinatie met ijs of met koelelementen. Hierdoor wordt er geen stroom verbruikt en is deze koelbox dus verruit het zuinigst. Daarentegen zal je wel moeten werken met het van tevoreven invriezen van elementen. Deze koeltechniek is dan ook ideaal voor een picnic, naar het strand, de camping of de boot. Er bestaan daarbij niet alleen koelboxen maar ook koeltassen met deze techniek, deze zijn een stuk makkelijker op te bergen als ze niet gebruikt worden. 

Bekijk hier de passieve koelbox/tassen
 

Thermo-Elektrisch

Deze koelbox koelt door middel van een eenvoudig ventilator systeem en is ook van kleiner formaat en daardoor erg geschikt voor een picnic of een kort weekend weg. De wand van deze koelbox is gemaakt om de koude temperatuur langer vast te houden zodat ook wanneer de koelbox niet is aangesloten de inhoud nog een tijd koel blijft. Deze koelbox koelt op 230v en 12v tot 20 graden onder de omgevingstemperatuur. De Mestic Mtec die bij ons verkrijgbaar is heeft een inhoud van 25L of 28L.

Uitgaande van Mestic*

Bekijk de Thermo-Elektrische koelboxen
 

Absorptie

Absorptie koelboxen zijn de enige koelboxen die zowel op elektriciteit als op gas kunnen koelen. de koelbox is perfect voor zachte zomers, aangezien hij tot 25 C onder de omgevingstemperatuur koelt. Of je nu in de auto bent (12V) op de camping (230V) of koelt op gas bij gebrek aan netstroom. Het geeft een gevoel van vrijheid de diverse mogelijkheden te hebben om de koelbox te laten koelen. Absorptie koelboxen zijn vaak de juiste oplossing voor vouwwagen eigenaar om onderweg de box te kunnen koelen als deze op de vouwwagen vervoerd wordt, dat kan dan op gas. Overigens verbruiken koelboxen behoorlijk wat gas om te koelen. 
Groot voordeel van Absorptiekoelboxen t.o.v. Thermo-Elektrische is dat de absorptie box echt stiller is. Dit komt omdat het ventilatortje wat de Thermo-Elektrische koelbox koelt altijd goed hoorbaar is. 

Uitgaande van Mestic*

 

Hybride

Deze grote koelbox is een combinatie tussen de thermo-elektrische en compressor koelbox. Wanneer deze wordt aangesloten op een 12v aansluiting werkt deze als een thermo-elektrische koelbox en koelt deze tot 20 graden onder de omgevingstemperatuur. Wanneer deze wordt aangesloten op een 230v aansluiting werkt deze als een compressor koelbox en koelt hij van -15 tot 10 graden ongeacht de omgevingstemperatuur. Deze koelboxtechniek hebben wij van Mestic maar ook van Mobicool in ons assortiment.

Uitgaande van Mestic*

Bekijk de Hybride koelbox
 


Compressor

Deze koelboxen werken doormiddel van een compressor mechanisme. Dit houdt in dat lucht die wordt aangezogen wordt gecomprimeerd waardoor deze meer temperatuur kan vasthouden, deze lucht wordt daarna door een koelelement geperst. Door deze techniek kunnen deze koelboxen ongeacht de temperatuur koelen van -18 tot +10 graden. Zo zijn de koelboxen van Mestic de meest veelzijdige in hun assortiment. Je kan de deksel op slot zetten en doormiddel van het LCD display gemakkelijk de temperatuur instellen. Kortom voor iedere situatie zijn de type koelboxen geschikt. Deze koelboxen van Mestic zijn bij ons verkrijgbaar in 2 varianten van 25L (1L flessen) en 35L (2L flessen). Let Op! deze koelbox kan niet standaard worden aangesloten op een 220-230v aansluiting. Hier is een extra adapter voor nodig (klik op de link hieronder). 
 Uitgaande van Mestic*

Bekijk de Compressor koelboxen
 

Aanrader! Koelboxdrager

Vul De koelboxdrager is sterk aan te raden bij de aankoop van een Hybride, Absorptie of Compressor koelbox. Doordat de koelbox niet direct op de grond staat zal minder temperatuur verloren gaan aan de ondergrond. Dit zorgt voor een betere efficiënte van de box en minder verbruik.

Bekijk de koelboxdrager