Naar boven

Welke airco is geschikt voor mij?

Door TEUN - 01 december 2022
Welke airco is geschikt voor mij?

Wanneer je op vakantie gaat wil je het liefst alle comfort van thuis meenemen, zo ook de airconditioning. De caravan of camper kan behoorlijk warm en benauwd worden. Hierdoor kunnen de kinderen de slaap moeilijk vatten, uw huisdier heeft last van de warmte en wat te denken van u zelf! Uw heeft een lange tijd hard gewerkt en wilt eindelijk genieten van de welverdiende vakantie, dan wilt u toch ook lekker kunnen slapen. Een airco kan hier de oplossing zijn.

Dakairco

Warme lucht stijgt op, waardoor een dak airco heel efficiënt werkt. De airco zuigt de warme lucht uit de camper of caravan, koelt en zuivert deze. Hierna wordt de koude lucht via de luchtverdeler het interieur weer ingeblazen. De airco koelt niet alleen de lucht, maar zorgt ook voor ontvochtiging van de lucht. Hierdoor voelt het direct koeler aan.

Voor het installeren van een dak airco behoeft er geen kast- of bankruimte opgeofferd te worden. Veel airco’s passen in de standaard dakluik uitsparingen van 40 x 40 cm. De dak airco’s vandaag te dag zijn veel lichter in gewicht en hebben een goede aerodynamica. Daardoor wordt de luchtweerstand verlaagd en verbruikt de auto nog minder brandstof. Een nadeel van een dak airco kan zijn dat u in sommige gevallen een dakluik moet opofferen en hierdoor iets minder daglicht binnenkrijgt (licht aan indeling caravan of camper en beschikbare plaats).

+ Kan achteraf worden ingebouwd zonder kans op lekkage!
+ Neemt geen bergruimte in de bankkasten weg
+ Directe koeling via luchtverdeler
+ Luchtstroom laat zich individueel instellen
+ Eenvoudig te installeren
+ Over te bouwen
– Doorrijhoogte
– Maakt een zoemend geluid buiten de caravan

Bekijk hier de dakairco's
 
Bankairco

De naam zegt het al “bank airco”, deze inbouwairco wordt in de bankkast of bergruimte gemonteerd. Deze verdeelt de lucht stil, individueel en flexibel in de ruimte.

Doordat deze airco in een o.a. bankkast wordt gebouwd, blijven de buitenmaten van de camper of caravan ongewijzigd. Het zwaartepunt wordt verlaagd, wat een gunstige invloed kan hebben op de rijeigenschappen van een caravan. Daarnaast wordt het dak niet extra belast door het gewicht van de airconditioning en het brandstofverbruik wordt niet nadelig verhoogd.

Bij een bank airco hoeft u geen dakraam / dakluik op te offeren voor montage en blijft de lichtinval en ventilatie ongewijzigd. De plaatsing van de uitstroomopeningen zijn flexibel en kan vrijwel op iedere plek in de caravan of camper gemonteerd worden.

+ Kan achteraf worden ingebouwd
+ Gewicht onder in de caravan of camper
+ Behoud dakluik (waardoor er niet minder licht naar binnen komt)
+ Directe koeling via uitblaas uitmondingen
+ Luchtstroom laat zich individueel instellen
+ Eenvoudig te installeren
+ Geruisloos
– Doorrijhoogte
– Niet over te bouwen (i.v.m. uitsparing in de vloer)

Bekijk de bankairco's
 
Mobiele airco

Een mobiele airco verplaats je eenvoudig naar elke gewenste ruimte in de caravan of kampeerauto. Zo heb je op de camping tijdens de warme zomerdagen in elke ruimte de verkoeling die je op dat moment nodig hebt. De splitairco is de goedkoopste airco voor op de camping. Deze neemt u mee in de originele verpakking en kan ook in de auto worden gelegd wanner de caravan aan het maximale toelaatbaar gewicht zit.

Deze airco’s bestaan uit 2 delen: een binnen en buitendeel met of zonder montage beugels. Bij de speciale uitvoeringen gemaakt voor op de camping, is gelet op stroomgebruik en ophangmogelijkheden. Bij deze modellen bevestigt u de binnen-unit aan de montagebeugels (de binnenunit kan ook los worden neergezet bijvoorbeeld op tafel). De buitenunit wordt aan de montagebeugels aan de buitenzijde van de camper of caravan gehangen in het raamkozijn. Via de 1,2 meter koelleiding, staan de 2 elementen met elkaar in verbinding.

+ Mobiel
+ Hoeft niet gemonteerd te worden
+ Aanschafprijs
+ Eenvoudig te instaleren
– Kan niet worden gebruikt i.c.m. schuiframen
– Niet geschikt voor grote voertuigen

Bekijk de mobiele airco's