Naar boven

Stekkers & stekkerdozen

CEE camping elektra is de standaard op de meeste campings in Europa. Om veilig gebruik te kunnen maken van de aangeboden 230V netspanning is het noodzakelijk om in het bezit te zijn van een CEE campingstekker en CEE contrastekker in combiantie met een neopreen elektrakabel. Teun biedt een assortiment van zowel losse CEE stekkers als CEE inbouw stekkerdozen als CEE opbouwdozen. Ook kan de Haba CEE adapter ofwel Frans verloopstekker uitkomst bieden. Naast de reguliere CEE stekker is er de haakse CEE stekker welke ook voorzien is van een 230 Volt randaarde stopcontact. Het aanbod van CEE camping elektra voorziet ook in CEE stekkerdozen. Een dergelijke stekkerdoos met neopreen verlengkabel en CEE stekker heeft een aansluiting met bijvoorbeeld 3 randaarde stopcontacten en of USB aansluitingen. In een enkel geval voorzien van een zekeringautomaat, handig en wel zo veilig. Lees meer onder deze pagina.
CEE stekkers

CEE camping elektra is de standaard op de meeste campings in Europa. Om veilig gebruik te kunnen maken van de aangeboden 230V netspanning is het noodzakelijk om in het bezit te zijn van een CEE campingstekker en CEE contrastekker in combiantie met een neopreen elektrakabel. Teun biedt een assortiment van zowel losse CEE stekkers als CEE inbouw stekkerdozen als CEE opbouwdozen. Ook kan de Haba CEE adapter ofwel Frans verloopstekker uitkomst bieden. Naast de reguliere CEE stekker is er de haakse CEE stekker welke ook voorzien is van een 230 Volt randaarde stopcontact. Het aanbod van CEE camping elektra voorziet ook in CEE stekkerdozen. Een dergelijke stekkerdoos met neopreen verlengkabel en CEE stekker heeft een aansluiting met bijvoorbeeld 3 randaarde stopcontacten en of USB aansluitingen. In een enkel geval voorzien van een zekeringautomaat, handig en wel zo veilig.

13 polige stekkers.

In het verleden was de aanwezigheid van een 7 polige contactdoos op de trekhaak van de auto, voldoende om te voorzien in de stroom behoefte van fietsendragers tot caravans. Uitbreiding van elektrische apparatuur in de caravan en aanpassing van de wet op het gebied van mistverlichting en achteruitrijverlichting, maakt dat een 7 polige contactdoos alleen nog voldoet voor fietsendragers en kleine aanhangers. Door gebruik te maken van een 13 polige stekker is dit probleem op te lossen. Op dit moment zijn er twee 13 polige systemen in omloop, te weten het Jeager systeem en het Multicon West systeem. Helaas zijn beide systemen niet uitwisselbaar. Het grote voordeel van het Multicon systeem is deze gemakkelijk op de 7 polige stekker past. Het voordeel van het Jeagersyteem is dat het in de praktijk minder storingsgevoelig is. Gelukkig zijn er de nodige verloopstekkers, zodat vrijwel elke combinatie aangesloten kan worden ( Lees verder).

Zelf campingstekkers op veilige en correcte manier monteren.

Ondanks het ruime aanbod van kant en klaar CEE camping elektra artikelen, monteren de nodige kampeerders zelf CEE stekkers. Het spreekt voor zich dat veiligheid ook hier op de eerste plaats komt. Werk dus NOOIT aan materiaal wat onder stroom staat en gebruik het juiste gereedschap! Raadpleeg altijd het montage voorschrift en houd je daar ook aan. Sluit de juiste kabelkleuren aan op de aangeven montagepunten. De geel/groene draad is de aarde draad en binnen CEE elektra zichtbaar door meerdere streepjes onder elkaar. De blauwe draad is de nuldraad en wordt binnen CEE elektra meestal aangeduid met een nul. De bruine draad is de fase draad en moet aangesloten worden op het punt met de aanduiding L of L1. Minstens net zo belangrijk is het om op de juiste wijze de trekontlasting te monteren. Deze zorgt ervoor dat de aangesloten draden niet uit de aansluitpunten getrokken worden wanneer er hard aan de kabel getrokken wordt.

Wat geldt voor het werken aan 230 V campingelektra geldt feitelijk ook voor het 12 Volt elektra traject. Werken aan het 12 Volt traject is in de basis ongevaarlijk, maar door de koppeling met een transformator aan de netspanning met 230 V kunnen er uiteiendelijk ook gevaarlijke situaties ontstaan. Het mag duidelijk zijn dat wanneer u onvoldoende kennis heeft van elektriciteit het verstandig is om reparaties e.d. uit te laten voeren door een vakman. Kijk daarvoor op de site naar een van de TEUN kampeer en caravanbedrijven bij u in de buurt.